έκθεση

έκθεση

7/1/13

Στη στήλη της Πέγκυς Καλογιαννοπούλου, στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ  31/11/2012.........................................................................................................

Στο site της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

08/10/2012  [18:46]

Πέτυχε το "Στόχο" του ο Μιχαήλ Ρωμανός 


Πόλος έλξης επισκεπτών και κυρίως τουριστών έχει γίνει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η εξαιρετική έκθεση που φιλοξενείται το εντυπωσιακό έργο ζωγραφικής του γνωστού συμπολίτη εικαστικού καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού. Η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη φορά με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, στον ιστορικό χώρο αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων.

Στο έργο του Ρωμανού, που έχει τίτλο "Ολυμπιακός Στόχος" δεσπόζει η ανακεκλιμένη μορφή του θεοποιημένου ποταμού των Αθηνών Ιλισού, δηλ. το μαρμάρινο ξαπλωμένο κορμί, που εικονιζόταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα στην αριστερή γωνιά του, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, στην πόλη που πραγματοποιήθηκαν φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ανήκει στα λεγόμενα "ελγίνεια" μάρμαρα.

Στο έργο η μορφή του θεοποιημένου ποταμού, φαίνεται να αποκτά κίνηση, καθώς γυρίζει ελαφρά τον κορμό προς το θεατή, ενώ διαφαίνεται η τάση απόκτησης των άκρων, που τόσο βίαια είχαν αφαιρεθεί από το γλυπτό κατά την αρπαγή του, ενώ οι στόχοι στα Ελληνικά χρώματα, που εικονίζονται διαγώνια στη σύνθεση, δείχνουν να μεγαλώνουν και να γίνονται ένα με το σύμπαν και τους πλανήτες.

Ο καλλιτέχνης είναι βραβευμένος από τον Ομιλο της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετέχει στη μοναδική αυτή έκθεση με τίτλο "Ολυμπιακές Δάδες και Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών" που αποτελεί φόρο τιμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών και πραγματοποιείται στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, που βρίσκεται μέσα στο στάδιο.
Αποστολή με E-mail Εκτύπωση