έκθεση

έκθεση

3/1/13

Εικαστικά έργα Με Έμπνευση τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μ. Ρωμανός "Ολυμπιακός Στόχος" ακρυλικά σε καμβά 100x80cm 
Ελληνική Oλυμπιακή Επιτροπή

Το έργο αυτό ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και συμμετείχε το καλοκαίρι του 2012, σε έκθεση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο που διοργάνωσε η επιτροπή, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο.

Στο έργο δεσπόζει η ανακεκλιμένη μορφή του θεοποιημένου ποταμού των Αθηνών Ιλισού, δηλ. το μαρμάρινο ξαπλωμένο κορμί, που εικονιζόταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα στην αριστερή γωνιά του, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.


Δημοσιεύσεις

http://www.clickatlife.gr/story/eikastika/o-olumpiakos-stoxos-tou-romanou-sto-kallimarmaro?id=2235656 

http://www.enikos.gr/society/80908,Otan_h_texnh_diamartyretai.html.........................................................................................................

Στο blog της δημοσιογράφου Ειρήνης Νικολοπούλου 


 O βραβευμένος από την UNESCO Μιχαήλ Ρωμανός εκθέτει στο Καλλιμάρμαρο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

21 Σεπτεμβρίου 2012
0 Σχόλια
Στο μοναδικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο, φιλοξενείται ένα εντυπωσιακό έργο ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού, σε μια εξαιρετική έκθεση με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον ιστορικό χώρο αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων, με την αξεπέραστη αισθητική.
Συγκεκριμένα, το έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος είναι βραβευμένος από τον Όμιλο της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στη μοναδική αυτή έκθεση με τίτλο "Ολυμπιακές Δάδες και Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών" που αποτελεί φόρο τιμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών και πραγματοποιείται στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, που βρίσκεται μέσα στο στάδιο.
Το έργο του Ρωμανού έχει τίτλο "Ολυμπιακός Στόχος" και είναι μεικτής τεχνικής, διαστάσεων 100x80cm.
Στη σύνθεση δεσπόζει η ανακεκλιμένη μορφή του θεοποιημένου ποταμού των Αθηνών Ιλισού, δηλ. το μαρμάρινο ξαπλωμένο κορμί, που εικονιζόταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα στην αριστερή γωνιά του, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρεττανικό Μουσείο στο Λονδίνο, στην πόλη που πραγματοποιήθηκαν φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ανήκει στα λεγόμενα "ελγίνεια" μάρμαρα.
Στο έργο η μορφή του θεοποιημένου ποταμού, φαίνεται να αποκτά κίνηση, καθώς γυρίζει ελαφρά τον κορμό προς το θεατή, ενώ διαφένεται η τάση απόκτησης των άκρων, που τόσο βίαια είχαν αφαιρεθεί από το γλυπτό κατά την αρπαγή του, ενώ οι στόχοι στα Ελληνικά χρώμματα, που εικονίζονται διαγώνια στη σύνθεση, δείχνουν να μεγαλώνουν και να γίνονται ένα με το σύμπαν και τους πλανήτες...
διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012
ώρες επίσκεψης της έκθεσης: καθημερινά 8πμ - 7μμ
λίγα λόγια για τον Μιχαήλ Ρωμανό 
Ο Μιχαήλ Ρωμανός γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας.
Στο ενεργητικό του έχει σημαντικές εικαστικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Έχει επιμεληθεί την ετήσια έκθεση για την Ειρήνη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, ενώ έχει εμπνευστεί και επιμελείται κάθε καλοκαίρι τη σπονδυλωτή έκθεση των ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΗΣ με τη συνεργασία των Δήμων της Αττικής και της Μυκόνου.
Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

δείτε τη δημοσίευση στο blog της δημοσιογράφου Ειρήνης Νικολοπούλου: http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/irenesfavourite/rwmanos-ergo-kallimarmaro.asp