έκθεση

έκθεση

20/5/17

Εκδήλωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης


Εκδήλωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και σχετική συζήτηση που συνοδεύτηκε από προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους για τη ζωφόρο του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης (Medelhavsmuseet) στις 10.5.2017. 

Οργανώτρια η Σουηδική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Svenska Parthenonkommittén), που πραγματοποίησε εκεί την Ετήσια Συνέλευσή της, με την παρουσία και του ΄Ελληνα Πρέσβυ Δημητρίου Τουλούπα. 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δ. Τουλούπας υπογράμμισε τον ρόλο κλειδί της Σουηδικής Επιτροπής που αναδεικνύει τη σημασία του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα_ ένα θέμα που αγγίζει θεμελιώδεις πολιτιστικές αξίες, κοινές για τη Σουηδία και την Ελλάδα_ αλλά και συμβάλλει στην εξάπλωση της γνώσης για την αρχαία Ελλάδα υποστηρίζοντας και το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο πρέσβυς Δ. Τουλούπας θύμισε την ίδρυση της Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών από τον λάτρη της Ελλάδας, λόγιο και συγγραφέα Sture Linnér και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «ακούραστο» σημερινό Πρόεδρό της Πρέσβυ Krister Kumlin. 



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Yearning for Aegean Light - Parthenon Marbles», παραγωγή της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Αραμπίμ: οι ψυχές των αγαλμάτων» παραγωγή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 


Μετά την προβολή των ταινιών ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισαν ο πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής Krister Kumlin, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, και ο Hans Henrik Brummer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η απόκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η οποία διέπεται από τους όρους του νόμου του 1963 του Βρετανικού Μουσείου (British Museum Act 1963) και η αναγκαιότητα τροποποίησής του. Υπογραμμίστηκε επίσης το γεγονός ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση και θα πρέπει να διακριθούν από άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Τονίσθηκε τέλος η σημασία της ίδρυσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο συνιστά τον πλέον κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία των γλυπτών. 
Στη συζήτηση παρενέβη και ο ομογενής βουλευτής του σουηδικού κόμματος ”Moderaterna (Αξιωματική Αντιπολίτευση) Σωτήρης Δελής αναφορικά με την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της Σουηδικής Επιτροπής, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ηθικό και όχι για νομικό θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να λυθεί. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι είναι ανάγκη η υπόθεση αυτή να υποστηριχθεί και από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα βοηθούσε το έργο των κατά τόπους Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. 
Παρόντες στην εκδήλωση και: ο Σουηδός Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σουηδίας-Ελλάδας κ. Lars Mejern Larsson, ο Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Σουηδός ποιητής Peter Curman, ο οποίος έχει γράψει και σχετικό ποίημα για την «απαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα» και παράγοντες της ελληνικής παροικίας και της σουηδικής κοινωνίας.


Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού